Przejdź do głównej zawartości

4. Kuchnia roślinna: kasze i makarony inne

 Kasza to skarbnica mikro i makroelementów wspierających organizm. 

Ugotuj kaszę w proporcji 1:2 ( np. szklanka kaszy i 2 szklanki wody), dodając marchewkę, suszone pomidory, brokuły czy inne warzywa, które lubisz. Weź kaszę gryczaną paloną lub białą- ma ona delikatniejszy smak - nie została poddana obróbce cieplnej, jak palona. 

Jeśli nie przeszkadza Ci gluten, weź kaszę jęczmienną lub kuskus, który jest extra szybki w przygotowaniu- dla wersji ASP.

Jak zwykle, mile będzie widziana posypka z posiekanej natki pietruszki czy koperku.

Kasza na zdjęciu ugotowana z dodatkiem kurkumy, pieprzu, pestki słonecznika i pieczarki poddusiłam z solą kłodawską i olejem kokosowym, a na koniec do gotującej się kaszy dodałam brokuły. Można dosmakować czarnuszką, papryką, itd.

Wyjątkowa jest kasza jaglana, z dużą zawartością krzemu (na włosy i paznokcie), i oczyszczająca organizm. Tę kaszę przyrządzałam w stylu prymitivo ;) : kasza, olej kokosowy lub lniany (ten do polania już, nie gotowania) i sos sojowy lub sól. Mniam! 

Wersja kasza jaglana na słodko: gotujemy kaszę z kilkoma daktylami i/lub rodzynkami, na koniec możemy też dodać wiórki kokosowe, doprawiamy mielonym cynamonem i gotowe!

Makarony nie muszą zamulać organizmu glutenem. Do wyboru mamy obecnie tak wiele: kukurydziany (chyba najtańszy), z mąki grochowej, z ciecierzycy i in. Najczęściej gotowałam makaron wrzucając na wrzącą wodę i dodając tłuszcz już na koniec. Do makaronu można użyć sosiku pomidorowego, dodać dowolne warzywa, lub sos pieczarkowy.

Sos pieczarkowy: pokrój pieczarki, wrzuć na patelnię dodając olej kokosowy i sól- można przykryć i poddusić; można też dusić na wodzie, by użyć mniej tłuszczu/ można też przygotować sos w garnuszku. Kurkuma i pieprz mile widziane przez swe cenne właściwości, do tego ze 2 łyżki koncentratu pomidorowego, można dodać też pestki słonecznika czy dyni- na te ostatnie trzeba uważać, gdy się praży, bo potrafią wystrzelić na kuchnię :) .

Makaron ASP- weź chiński makaron ryżowy lub z groszku (duża zawartość białka), zalej z przyprawami, po kilku minutach osącz i dodaj sos pomidorowy/ groszek czy mieszankę warzywną z mrożonki. 

Bigos w tym wydaniu to hit łatwości, jedyna trudność to nie podjadać w trakcie- jeżeli ma się takie ambicje ;). Kupujemy kiszoną kapustę, wrzucamy na patelnię lub do gara, dusimy z ulubioną kurkumą, pieprzem, gałką muszkatołową i czym chcesz jeszcze. Dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby shitake, które wymagają wcześniej moczenia. Wrzucamy dobre (niesiarkowane) suszone śliwki; pielęgnujemy w trakcie mieszając.





















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Struktura czy flow?

Temat powracający jak bumerang- aż do objęcia mistrzostwa w praktyce ;). Kiedy słyszysz o stanie flow, byciu w przepływie, twórczości powstającej w przepływie- co czujesz? Czy to dla Ciebie stan dobrze znany, dotykany codziennie czy raczej mieści się na przeciwległym biegunie skali- jako to, za czym głęboko tęsknisz; czy może nawet powątpiewasz, że w Twoim życiu jest nań jakiekolwiek miejsce? Pomyśl też o tych wszystkich nawoływaniach do planowania, do określenia celów i zapisania. Do spisania planu konkretnego, w jakim celu i po co/ dlaczego? Te zapełnione konkretnymi datami kalendarze.. I zapewnienia, że to droga realizacji marzeń. Co czujesz? Jak blisko Ci do tego? Ostatnio w rozmowie z przyjazną duszą wyjawiłam, że nastawiam czasomierz na 11 minut i w tym czasie tworzę. Wymaga to celebracji, jest więc odpowiedni kubek dyszący aromatem cykoriowej kawy. I jest robota, której w czasie tych 11 minut absolutnie nie oceniam, nie cenzuruję- ot, schodzę na 3-ci plan, a może nawet poza kad...

Neuroedukacja, neuronauka, neurodydaktyka - czym właściwie są?

 Neuroedukacja, neuronauka, neurodydaktyka - czym właściwie są? Parę bazowych informacji z kroplą refleksji. Pojęcie neurodydaktyki, które pojawiło się w latach 80-tych XX w. przypisuje się  dydaktykowi matematyki Gerhardowi Preif; według innych źródeł neurodydaktykę lub neuroedukację zainicjowali R. Bandler i J. Grinder. Polska metodyczka, M.Żylińska, zwraca uwagę na to, jak wiele nieścisłości pojawia się w związku z tym terminem. Niektórzy używają zamiennie terminu neuroedukacja i neurodydaktyka, podczas gdy inni uważają tę ostatnią za podrzędną wobec pierwszej. Z pewnością można jednak stwierdzić, że neuronauka ma charakter transdyscyplinarny. Co do celu i charakteru neuronauki, świetnie wskazuje na nie angielska nazwa: brain friendly learning - uczenie przyjazne mózgowi. Neurodydaktyka opiera procesy uczenia się pod kątem optymalizacji pracy mózgu. Do wglądu w to, jakie obszary mózgu i w jaki sposób aktywizują się podczas nauki przyczyniły się między innymi tomografia i re...

Cukrujesz?

Od dziecka nie przepadałam za słodkościami, i kryzys w jakim się wychowywałam, nie był mi pod tym względem straszny. Z ciast istniał dla mnie sernik z rodzynkami, z czekolad - jeśli były - te z bakaliami ze względu na orzeszki i rodzynki, czekoladki czy cukierki miętowe ze względu na miętę, cukierek ze śliwką ze względu na śliwkę itd. Psychobiologia, Recall Healing i pokrewne soczewki wglądu, potrafią przynieść zrozumienie dlaczego wybieramy (choć można by rzec, że to nas wybiera) dane pożywienie, o danym smaku, a także konsystencji. Można to rozkodować na własną rękę i ja tak właśnie zrobiłam. Będąc dzieckiem bardzo uważnym na energetykę, dostrzegałam niespójność sygnałów kierowanych przez różne osoby. Na przykład miłe słowa, za którymi nie idzie potencjał chociażby prawdziwej akceptacji. Uśmiechy typu "u cioci na imieninach", sztuczna uprzejmość, bo tak wypada.. Widać tu doskonale pewien wzór, który można by nazwać sztuczną słodyczą. A czym innym są wyroby cukiernicze, opar...