Przejdź do głównej zawartości

6. Kuchnia roślinna- słodkości i napoje

 Koktajl pożywny: nasiona chia, ok.2 łyżki, wiórki kokosowe w podobnej ilości, banan. Banan blendujemy z wodą, można wraz z rodzynkami i wiórkami; przelewamy do szklanki/pucharka/miseczki, dodajemy nasiona chia i odstawiamy do lodówki. Nasiona chia nabierają objętości i nadają "galaretowatości"- podobnie zresztą, jak nasze rodzime siemię lniane. Możemy dodać kakao lub karob, wtedy smak jest mocniejszy i czekoladowy.

Ciastka "Bagienne Guano"- to mój popisowy przepis: paskudne ciastka, które dobrze smakują. Potrzebne są płatki- owsiane (w wersji z lub bez glutenu- wedle potrzeb) albo jaglane, kakao, daktyle, opcjonalnie inne bakalie, przyprawy jak cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa (byle nie przesadzić). Zalewamy wodą lub nawet gotujemy, by szybciej były miękkie, mieszamy, mięsimy, ugniatamy i tak wygimnastykowaną masę dzielimy na porcje, z których uklepujemy ciastka. Smarujemy blachę i wkładamy ciastka na średnią temperaturę, na około 45 minut. 

ASP Raw kulki: zalewamy daktyle, zostawiając na kilka godzin (lub na noc), najlepiej w lodówce. Wodę odlewamy, następnie rozcieramy daktyle na masę, dodajemy rodzynki, pestki słonecznika, orzechy laskowe lub włoskie- wedle preferencji i zasobności. Formujemy kuleczki, obtaczamy w sezamie czy np. w wiórkach kokosowych. Są gotowe, zupełnie bez gotowania!

Napoje bezglutenowe wspomagające organizm: kawa zielona pełna antyoksydantów, kawa z cykorii- bez dodatku zbóż, herbata Pu-Erh wpływająca pozytywnie na metabolizm tłuszczów, herbatka morwowa obniżająca cukier; z hibiskusa czy róży obniżająca ciśnienie, głogowa na dobrą kondycję mięśnia sercowego; zielona, biała- najlepiej sypane, bo jeśli nie musisz zaparzać wraz z herbatą torebki, to tego nie rób. Wzmacniająco działa herbatka z kory La pacho- jest tyle opcji do testowania, więc jeśli coś okrzyknięto super zdrowym, a Tobie nie smakuje w ogóle, to na pewno jest inna opcja. Dla niektórych być może to oczywiste, ale pamiętam, jak uwielbiana przeze mnie herbata zielona, została wprowadzona jako napój dla odchudzających się i tak wiele osób piło ten boski napój jak za karę :) .

Między byciem niewolnikiem smaków a poświęceniem, jest jeszcze tyyyle Przestrzeni <3.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Struktura czy flow?

Temat powracający jak bumerang- aż do objęcia mistrzostwa w praktyce ;). Kiedy słyszysz o stanie flow, byciu w przepływie, twórczości powstającej w przepływie- co czujesz? Czy to dla Ciebie stan dobrze znany, dotykany codziennie czy raczej mieści się na przeciwległym biegunie skali- jako to, za czym głęboko tęsknisz; czy może nawet powątpiewasz, że w Twoim życiu jest nań jakiekolwiek miejsce? Pomyśl też o tych wszystkich nawoływaniach do planowania, do określenia celów i zapisania. Do spisania planu konkretnego, w jakim celu i po co/ dlaczego? Te zapełnione konkretnymi datami kalendarze.. I zapewnienia, że to droga realizacji marzeń. Co czujesz? Jak blisko Ci do tego? Ostatnio w rozmowie z przyjazną duszą wyjawiłam, że nastawiam czasomierz na 11 minut i w tym czasie tworzę. Wymaga to celebracji, jest więc odpowiedni kubek dyszący aromatem cykoriowej kawy. I jest robota, której w czasie tych 11 minut absolutnie nie oceniam, nie cenzuruję- ot, schodzę na 3-ci plan, a może nawet poza kad...

Neuroedukacja, neuronauka, neurodydaktyka - czym właściwie są?

 Neuroedukacja, neuronauka, neurodydaktyka - czym właściwie są? Parę bazowych informacji z kroplą refleksji. Pojęcie neurodydaktyki, które pojawiło się w latach 80-tych XX w. przypisuje się  dydaktykowi matematyki Gerhardowi Preif; według innych źródeł neurodydaktykę lub neuroedukację zainicjowali R. Bandler i J. Grinder. Polska metodyczka, M.Żylińska, zwraca uwagę na to, jak wiele nieścisłości pojawia się w związku z tym terminem. Niektórzy używają zamiennie terminu neuroedukacja i neurodydaktyka, podczas gdy inni uważają tę ostatnią za podrzędną wobec pierwszej. Z pewnością można jednak stwierdzić, że neuronauka ma charakter transdyscyplinarny. Co do celu i charakteru neuronauki, świetnie wskazuje na nie angielska nazwa: brain friendly learning - uczenie przyjazne mózgowi. Neurodydaktyka opiera procesy uczenia się pod kątem optymalizacji pracy mózgu. Do wglądu w to, jakie obszary mózgu i w jaki sposób aktywizują się podczas nauki przyczyniły się między innymi tomografia i re...

Cukrujesz?

Od dziecka nie przepadałam za słodkościami, i kryzys w jakim się wychowywałam, nie był mi pod tym względem straszny. Z ciast istniał dla mnie sernik z rodzynkami, z czekolad - jeśli były - te z bakaliami ze względu na orzeszki i rodzynki, czekoladki czy cukierki miętowe ze względu na miętę, cukierek ze śliwką ze względu na śliwkę itd. Psychobiologia, Recall Healing i pokrewne soczewki wglądu, potrafią przynieść zrozumienie dlaczego wybieramy (choć można by rzec, że to nas wybiera) dane pożywienie, o danym smaku, a także konsystencji. Można to rozkodować na własną rękę i ja tak właśnie zrobiłam. Będąc dzieckiem bardzo uważnym na energetykę, dostrzegałam niespójność sygnałów kierowanych przez różne osoby. Na przykład miłe słowa, za którymi nie idzie potencjał chociażby prawdziwej akceptacji. Uśmiechy typu "u cioci na imieninach", sztuczna uprzejmość, bo tak wypada.. Widać tu doskonale pewien wzór, który można by nazwać sztuczną słodyczą. A czym innym są wyroby cukiernicze, opar...