Oto propozycje na danie główne:
Warto zaczynać jedzenie od sałatki (przy czym, jak wspomniałam, można stosować "przedposiłkową szklaneczkę"). Mogą to być zielone liście- sałata, rukola, cykoria, szpinak, itd. z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki, polane sokiem z cytryny i oliwą/ olejem tłoczonym na zimno, nierafinowanym albo sosem sojowym lub sosikiem pomidorowym [przepis niżej].
Może to być ojczysta surówka z marchewki i jabłka lub marchewka- jabłko- kiszona kapusta.
Wersja ASP: mieszanka posiekanych sałat+ sos sojowy i olej/oliwa.
ASP surówka: gotowa tarta marchewka i opakowanie kapusty kiszonej- otwierasz i mieszasz, polewasz jak wyżej.
Danie główne pożywne, na ciepło:
Soczewica czerwona z marchewką, suszonymi pomidorami i czymże lubisz i masz (brokuły? kukurydza? bataty? dynia?). Soczewicę płuczemy, wrzucamy wraz z marchewkami, 2-4 pomidorami suszonymi i in., gotujemy około 15 minutek, na niedużym gazie, przypilnowujemy, dodajemy kurkumę, pieprz, może paprykę (można spróbować z papryką wędzoną), zioła prowansalskie też są fajną opcją. Dodajemy dobry tłuszcz, np. olej kokosowy, do tej na zdjęciu dodałam też miąższ kokosowy i to jest boski smaczek. Posypujemy suszonym koperkiem lub czymś z własnej hodowli.
Wersja ASP: zastosuj mrożonkę warzywną- nie trzeba obierać, ciąć itd. ale soczewicy nie żałuj tych 15 minut, warto. Tylko trzeba mieć na nią oko, bo lubi się z gara wytaczać :) .
Wieczór: sałatka warzywna w wersji na bogato. Podobnie jak poprzednio, tym razem jednak szalejemy z sycącymi dodatkami- pestki dyni, ziarna słonecznika, nasiona konopii (mega sycąca bomba białkowa), albo tofu; możemy dodać oliwki, albo pastę z awokado.
Sosik pomidorowy: koncentrat pomidorowy (można rozwodnić) łączymy z octem jabłkowym, olejem dobrej jakości, solą (morską, kamienną, himalajską), pieprzem, ziołami prowansalskimi lub dalmatyńskimi (gotowa mieszanka). Przekładamy do słoika/butelki, wstrząsamy i używamy.
Pasta z awokado: Rozcinamy owoc awokado na pół, wyciągamy miąższ, rozciapujemy widelcem z ulubionymi przyprawami, sosem sojowym lub z solą, octem jabłkowym.
Sałatka wieczorna ASP: mieszanka liści gotowych do spożycia+ orzeszki solone/ lub awokado z sosem sojowym lub pokrojone tofu. Posypka z orzechów i nasion. Nie oszukujmy się, to wszystko jest szalenie szybkie i proste :).
Można też wzbogacić sałatkę wieczorną o błyskawicznie ugotowany mrożony groszek zielony, wersja ASP: groszek lub kukurydza już gotowane kupne (choć groszek mrożony wrzucony na wrzątek potrzebuje dosłownie ze 4 minut gotowania, natomiast- owszem: trzeba myć gara ;) ).
Warto takie sałatki posypać żywotnymi kiełkami słonecznika, brokułów lub rzeżuchą hodowaną na parapecie.
Ogórki najlepsze z mydłem ;) |
Soczewica czerwona z dodatkiem pasty kokosowej smakuje nieziemsko |
Komentarze
Prześlij komentarz